2012. május 25., péntek

Paradicsomos kefta tagine és zöldséges marhahúsos tagine

Ezt a posztot már nagyon régóta ígérgetem, de mindig volt valami más. Nos tehát, jöjjön egy igazi autentikus, marokkói tagine recept, úgy, ahogy azt hazájában készítik. Volt szerencsém együtt főzni a szállásunkon a "séffel", Mohameddel, aki nagyon laza volt és egy nagyjából 4 négyzetméteres konyhában tevékenykedik. Illúzióink ne legyenek, a hazai köjál bizonyára bezárná a helyet, merthogy minden volt, de tisztaság kicsit sem, mégis az ételkészítésnél nagyon odafigyelt a részletekre, mindent nagyon sokszor megmosott, úgyhogy hiába kacsingatott a padlón egy-két kupac "valami", hiába nem tudtam megállapítani, hogy a pult tiszta vagy sem, az étel mégis higiénikusan készült. A főzés előtt elmentünk bevásárolni a piacra, amiről már korábban írtam.






A menü pedig paradicsomos kefta tagine és zöldséges tagine volt. 
 
A tagine-ról már korábban volt szó, de ismétlés a tudás anyja, úgyhogy íme: 
 
A tagine Marokkó egyik jellegzetes, nemzeti étele. Nevét a tálról kapta, amiben készül. Ez egy agyag edény, melyet tűz felé helyeznek és szép lassan megpárolják benne az ételt. Igazából olyan, mint a nálunk is ismert római tál. A formáját tekintve a tagine edény nagyon jellegzetes, mivel kúpszerűen van kialakítva a tető része, annak érdekében hogy a levegő mozogni tudjon. Marokkóban ezt az edényt a megmaradt étel tárolására is használják. Konyhájuk elengedhetetlen kelléke. Utunk során rengeteg helyen találkoztunk út menti árusokkal, akik csupasz agyag tagine tálakat árultak. Ők ezeket vásárolják hétköznapi használatra. A mázas változatok a turisták miatt készülnek, ezekben már nem lehet megfelelően elkészíteni a hagyományos ételt.

Itthon elég kevés helyen árulják, és ott is elég magas az árfekvése ezeknek a tálaknak, de nem kell elkeseredni, mert közel hasonló a végeredmény, ha sima lábasban készül az étel vagy még inkább ha agyag edényben, római tálban sütőben készítjük el. Én egyébként a tagine tálamat is sütőben használom, mert az indukciós lapon nehéz lenne...és tökéletesen működik. 




Paradicsomos kefta tagine

Hozzávalók: 
  • 500 g darált marha hús
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • zöldfűszerek
  • 500 g paradicsom
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt paprika
  • 1/2 teáskanál őrölt szárított gyömbér
  • 3 tojás

Elkészítése:
1. A paradicsomot daraboljuk apró kockákra. A hagymát szintén. Az egészet tegyük a tagine tálba, adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk meg és lefedve főzzük 20 percet.
2. A darált húst sózzuk meg, és formáljuk belőlük golyókat. Amikor a paradicsom már megfőtt adjuk hozzá a húsgolyókat és lefedve további 30 percig főzzük. Ha túl sok levet enged a hús, akkor további 10 percig főzzük fedő nélkül. A lényeg, hogy a paradicsomos szaft sűrű legyen, ne túl leves. Ez természetesen függ a hús minőségtől és a paradicsom lé tartalmától. 
3. Végül üssük bele a tojásokat és pár percig főzzük, úgy hogy a tojás belseje lágy maradjon. 







Zöldséges tagine marhahússal

Hozzávalók: 
  • 500 g fava bab
  • 5 articsóka
  • 1 fej hagyma
  • 5 szem burgonya
  • 3 paradicsom
  • 2 paprika
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/ 2 teáskanál szárított gyömbér
  • egy csipet sáfrány
  • 500 g nagy kockára vágott marha hús (pörköltnek való)
  • só 

Elkészítése:
1. Az atricsókát készítsük el, a paradicomot vágjuk kockákra, a hagymát daraboljuk fel, a burgonyát hámozzuk meg és vágjuk 6 részre, a paprikát csumázzuk kis és daraboljuk fel. 
2. A zöldségeket tegyük tagine tálba, adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint sót, adjuk hozzá a kockázott marha húst és főzzük mindezt legalább egy órát. Kóstoljuk meg, nézzük meg a hús milyen puha, főzzük tovább, ízesítsük ha kell. Szerintem legalább két óra kell a hazai marha hús mellett, hogy elkészüljön. Ha kevés a folyadék vízzel pótoljuk.
 
A tagine-ok mellé marokkói saláta dukál, ami nem más mint paradicsom, paprika, hagyma egyforma kockára vágva. A desszert pedig narancs és egyéb gyümölcs volt. 








2 megjegyzés:

Kriszta írta...

Hú, ez nagy élmény lehetett. Biztos élvezted.

Á la carte írta...

Igen, nagyon jó volt. Az ilyen programokból, lehetőségekből nagyon sokat lehet tanulni.